Trimmelés

A trimmelés a kutyakozmetikus által végzett művelet, mely a

szálkás szőrű (schnauzerek, szálkás szőrű tacskó, skót terrier, west highland white terrier, ír farkaskutya, stb.),

a drótszőrű (foxterrier, airdale terrier, drótszőrű magyar vizsla, drótszőrű német vizsla, welsh terrier stb.)

és a vegyes szőrzettel rendelkező fajták (szetterek, spánielek) ápolásánál jellemző.

Nem lehet helyettesíteni a géppel vagy ollóval történő nyírással. Trimmelést csak azoknál a kutyafajtáknál lehet végezni, melyek koronaszőrzettel rendelkeznek. A koronaszőr más szerkezetű, mint a fedőszőr, amely szinte minden kutyánál megtalálható, a szerkezete (velőállomány) a nyírásnál megsérül. Tehát ha egy „trimmelős” kutyát megnyírunk, valószínűleg soha többé nem lehet majd szépre trimmelni.

A műveletet többféleképpen lehet végezni (kézzel, gumiujj használatával, Coat King segítségével, ill. trimmelő késsel), ez egy hosszadalmas feladat, és nem minden egyednél alkalmazható. (Nem minden egyed szőrzete alkalmas a trimmelésre!) A megfelelő szőrzet kialakulása függ a kutya korától, a tartás módjától, ill. a genetikai háttértől is, de mindig nagyon fontos, hogy a koronaszőrzet érett legyen, tehát láthatóak, érezhetőek legyenek az elhalt szőrszálak, melyeknek színük és állaguk teljesen eltér. Ha a szőr kellően érett a trimmelésre, akkor ez a művelet egyáltalán nem fájdalmas a kutyának, hiszen ezeket a szőrszálakat csak el kell távolítani, ezáltal szőrzetük szemmel láthatóan fényesebb lesz, bőrük jobban szellőzik, mely jobb közérzetet nyújt a kutyának is.

A trimmelést mindig fürdetés előtt végezzük (piszkos szőrt), mert ilyenkor jobban tapad a szőr, ezzel is segítjük a könnyebb, hatékonyabb munkát.

Kézzel való trimmelés a leg időigényesebb, de a vegyes szőrű fajtáknál a leginkább ajánlott. Kis területekre koncentráltan tincsenként kell haladni, mert így könnyebben átlátható, melyek az eltávolítandó elhalt szőrszálak. Fajtánként különböző időközönként kell végezni a trimmelésti, általában 2-3 havonta szükséges. A szőrzet érése egységessé válik a rendszeres trimmeléssel, a szőrzet folyamatosan megújul, fényes és szép lesz. Az elhalt szőrzet fénytelen, fakó és nem simul szépen a testre.

Amennyiben Ön nem tudja megítélni, milyen szőrzete van a kutyájának, kérje ki a kutyakozmetikus véleményét. Ha eldöntöttük, hogy trimmeltetni fogjuk a kutyát, ezesetben már kölyökkorban fokozatosan szoktatni kell. Tapasztalatom azt mutatja, hogy azelőtt trimmelt, de később ivartalanított kutya szőre annyira megváltozik, annak hatására, hogy nem lehet trimmelni.

kutyakozmetika kutyakozmetikus olcsó zugló házhoz otthon háznál hétvégén este szombat vasárnap spániel máltai selyem pincs nyírás westie nyírás bolognese nyírás havanese nyírás yorki nyírás spániel trimmelés spániel nyírás foxi nyírás foxi trimmelés schnauzer nyírás schnauzer trimmelés uszkár nyírás shih-tzu nyírás golden trimmelés szetter trimmelés spicc nyírás palota pincsi nyírás szálkás tacskó trimmelés nagytestű kutyák filces csomósszőrű egészségügyi nyírás speciális nyírógép